LOCATION
Lacey, WA

CLIENT(S)
Saint Martin's University

INVOLVEMENT
2012

SCJ was the driving force behind the redevelopment of the one-acre courtyard at Saint Martin’s University. The courtyard transformed from an outdated gravel oval to an award-winning courtyard with features such as a fountain, decorative concrete, and a grass-paved fire lane.

Several obstacles were navigated during design and construction such as shallow hardpan, unmapped utilities, and maintaining ADA compliance while constrained by existing features. Stormwater is collected in a surface trench drain that is part of the decorative concrete flat work and is infiltrated within a gallery beneath the grass-pave fire lane.

The design and construction management led by SCJ delivered a product that received an “Excellence in Concrete Construction” award recognized by the Washington Aggregates and Concrete Association.

CLIENT TESTIMONIAL

“St. Martin’s Abbey and SCJ Alliance have worked together successfully over the years on a number of large projects for our campus, most recently North Campus Improvements Phases I and II. Ross Jarvis came aboard during Phase II and provided amazing service on a time-sensitive project that blended existing infrastructure with our requirements for ADA accessibility. When grade changes to accommodate drainage for a particular concrete stamp pattern arose, Ross overcame those challenges with great engineering skill and expertise. Beyond all of the engineering ability, however, lies a man who is capable of clear, honest communication with multiple stakeholders in a drive for workable solutions. You will not be disappointed in the craftsmanship that Ross Jarvis provides through SCJ Alliance.”

Andrew Moyer
St. Martin’s Abbey

STAFF STORY

“The University challenged us to design and construct a stunning courtyard that would withstand 100 years of use.  It was obvious the University treats these grounds with great reverence. The design team and contractor recognized this fact and provided the level of detail and care that this project demanded. For example, when the concrete contractor was manicuring the concrete slab, he would take off his work boots and walk around in his socks. I have never seen a contractor do that before; to me it exemplified the care provided during construction and extra sense of detail that everyone contributed. In the end, this project was about delivering a courtyard that the great people at Saint Martin’s will use and enjoy. I think we accomplished that and I hope it stands for 100 years.”